Teruja Cabar Diri Sendiri Di Active Academy, Bukit Gambang Resort City

Active Academy Bukit Gambang Resort City, Pahang || Hello ! Hari ni nak story pasal Active Academy yang ada di Gambang Resort City. My sister laju jer komen IG, tanya kat mana hari tu aku berflying fox ...Lahh....rupanya kat BGRC ada ehhhhh~ Ops, bukan hanya flying fox je ada, tapi banyakk lagii aktiviti mencabar yang lain! I am so excited you !

Betul-betul mencabar fizikal dan mental !!!!


Read till end k .


1. Flying Fox

Dengan ketinggian 135 meter ke bawah, dari platform atas aku ditolak terbang menggunakan tali!
Wehhh, masa memula tu rasa agak seram gak lah, sebab tengok member aku Fatin jerit macam menakutkan sangat woo ~

 
She scream loudly sampai aku pon cuak !
 Haha...padahal dari bawah dah nampak ketinggian macam mana kann...

And me 
Kredit : Azwa Photography 

Can you see? Tu namanya release tension ~  Ketar kaki after that ~.~


2. ATV Ride


 
ATV Girl ~

ATV atau nama panjangnya All- Train Vehicle tak memerlukan lesen untuk membawanya di track BGRC nih, cukup sekadar ada keberanian dan kekuatan. To me, ianya sangat best ! Rasa macam nak tumbang, tapi sebenarnya ia kukuh tau! 4 tayar kan, stabil ler ~ 


Walau track berliku, ianya selamat,  kena pandai kawal ...jangan laju sangat...slow and steady..hahaa..orang lain dah potong, aku tak sampai ke penamat lagii =.=


 
Dua orang naik pon boleh..no hal ~


3. Paintball

Paintball lover? Or newbie? Yes, sini ada disediakan dua jenis paintball activity bertemakan jungle paintball. 

                                                                          Jenis paintball :-
  • Paintball Warzone 
  • Paintball Target Shooting


Kena ker tidakkkkkkkk!!

Kitaorang tak cukup korum, so cuba Paintball Target Shooting jela... Semua orang dapat 20 peluru, dan perlu tembak ke arah papan sasaran atau papan target di bawah nun.. ..... Kalau terkena sasaran, dikira handal ler.. hehe~



4. Archery

Bagi orang Muslim, aktiviti memanah itu adalah salah satu sunah nabi.. Jadi jomlah kita cuba !

 

Untuk aktiviti memanah,  finger protector perlu digunakan untuk mengelakkan jari dan lengan daripada melecet semasa menarik panah dari busurnya.

 
Izinkan saya memanah hati awak !

 

Jangan risau, ada 10 panah untuk kita test.....
Cuba dapatkan centre (bulatan kuning) banyak banyakk ! Hehee

5. Horse Riding.


Untuk aktiviti ini, ramai dalam kalangan anak-anak JDT Blogger je yang join. Tapi orang tu cakap, kalau berat orang dewasa, di bawah 80 kg, masih dibenarkan. Apa nak ditunggu, member aku terus cuba. 
Takut tapi mahu

Overall? Aku rasa nak repeat je lagi tau ! Kalau boleh ke BGRC akan datang, aku nak try lagi aktiviti kat Active Academy nih ... Ajak member..........meriah kalau ramai-ramaii ~

Dan tak perlulah risau tentang keselamatan, sebab semuanya terjamin. Peralatan cukup, cara-cara pun diajar lengkap agar tak tersalah step. Yang penting, jika ada apa-apa sakit seperti sakit jantung, atau lain-lain, mohon diberitahu, agar instructor tu alert. 

Kemudahan dan aktiviti keseluruhan yang ada sebenarnya amat banyak :-

  • Field management games
  • Obstacle Challenges
  • Telematch Field
  • Day & Night Jungle Trekking
  • Problem Solving Puzzle
  • Treasure Hunt/ Explorace
  • Flying Fox
  • Paintball
  • ATV Ride
  • Sky Trail
  • Camping
  • Survival Skill

Rasanya sesuai for team building activity tak??

Yup, Memang sesuai, sesuai sangat lah... Sebab peserta umpama keluar dari zon selesa, mencuba benda yang tak selalu dilakukan hari-hari. Belajar banyak teknik baru, mencergaskan minda dan menguji kekuatan serta kemampuan diri. 

Dulu masa student, aku suka jugak aktiviti lasak macam ni, buat kurangkan stress, sebab kita fokus pada aktiviti yang disediakan dan enjoy ! It is macam kita build self confident level ok ~

=======================================

Sunshine Package : 
Flying Fox + ATV Fun Ride + Archery + Paintball Targer = RM38.00 /person only

========================================


Kepada yang berminat, excited macam Nona jugak............sila ke info seperti di bawah :-

Bukit Gambang Resort City
26300 Gambang, Kuantan, Pahang

Tel: +609-5488000/8111/8112/8113
Fax: +609-5486666
Email: enquiry@bgrc.com.my

Facebook:
Active Academy
Instagram:

Website:


Kredit gambar daripada : Sis Lin, Sis Dilah.





4 ulasan:

  1. Best giler, tapi bila tengok ko kan Non, tegak je badan ko mas turun tu, macam nampak tersepit je hehehehe..
    Tapi bestkan!!

    BalasPadam
  2. bestnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa...lagi2 nengok flying foxxxx tu..hahahhaa.

    BalasPadam
  3. wahhhh. best aktiviti camni :)

    BalasPadam
  4. aktiviti extreme nya sgt menarik..nasib baik ari tu suzie xdpt join..sbb dh xlarat nk travel jauh..almaklum la org pregnant..😊🤣😁

    BalasPadam

Thanks For Coming !
Please Left a Comment and Support.
Take Care!