Aktiviti Percutian : 'Enaknya' Mandi-Manda Di Bukit Gambang Water Park

Bukit Gambang Water Park, Pahang || Menerima anugerah ' Best large water park ' pada tahun 2011, oleh pihak MAATFA (Malaysian Association of Amusement Theme Park & Family Attractions), BGWP atau Bukit Gambang Water Park amatlah sesuai untuk beraktiviti bersama keluarga.







Sebelum masuk tempat mandi, kita dibawa melalui Gift Shop ni...Bolehla nak beli baju mandi ker..kan..hoho~

Ok, Apa yang 'enak' dengan Bukit Gambang Water Park (BGWP) nihh ?

1. Penggunaan E-Value/ Cashless System
Maksudnya, segala perbelanjaan di dalam BGWP , kita hanya menggunakan wristband aka gelang tangan 100%. Tapi wristband tu haruslah ditopup dulu, RM10 ker, RM50 ker...

Baguss, wang tunai tak perlu dibawa. Takdela pening-pening nanti nak beli makan kat dalam tuh, nak bawak duit, pastuu duit sapa nak jaga..bla..blaaa....


Caranya ?
Gelang tangan tu ada bar code yang boleh di scan untuk top up atau segala urusan sewa beli di BGWP.

Tak Habis Guna, Macam Mana ?
JANGAN RISAU. Duit tersebut boleh refund semula jika masih banyak di dalamnya.


2. 6 Slide terpanjang yang pertama di Malaysia

Caranya? Gunakan mat atau tikar dalam bahasa melayu, terus meluncur sambil kepala menghadap ke bawahh ~ Wow~ Hebat oi siapa beraniii


Aku hanya mampu tengok...Tak berapa nak berani , memang tak pernah lah naik gelungsur setinggi nihhh..melainkan dipaksa...macam adik aku pernah buat sebelum ni..


3. Family Raft Ride

Bombastic woo! DIcipta memang khas untuk family, sebab nak main benda ni, mesti beramai-ramai, kalau sorang jer, tak bergerak pelampung tuu..huhu....




4. Ombak terbesar dan 8 pattern ombak pertama di Malaysia.

Sis Lin, Fatin (My member kat tempat kerja) and cik Sunah
Kemaennnn~

Yes, Coco Beach namanya.... Syok sungguh ! Boleh je pakai pelampung, tapi Nona memang tak reti dok diam atas pelampung, mesti nak kena rendamkan kepala jugak ! hehe~

================================================

Dapatkan pelampung, loker, cabana..semua peralatan boleh disewa disini..
Tinggal nak scan wristband jerrr...


============================================================


5.  Penguin Island 

 

Ya, di sinilah letaknya keseronokan buat kanak-kanak... memang syok mandi sakan kat sini :)

Aqua Play


 
Kids Splash Pool

 
Kids Slide

Untuk Kids Slide , aku  mintak izin nak main gelungsur nih, sebab slide orang dewasa tinggi-tinggi sangat aku tengok.. Fuh, nasib baik penjaga kolam tu bagi......aku pun try. Tiba-tibaaaaaaaaa, ops, sangkut....hehee..tak licin mana kan, so aku try baring...bila dah baring, still tak laju..sampai sudah aku ngengsot, ahahaha...



6. Turbulent Lazy River

Sungai buatan ni, sesuai sangat untuk kita bermalas-malasan, ehheeee..rileks jer mandi kat sungai nih tau. Macam biasa, aku memang takkan naik atas pelampung kalau ke sungai buatan camni, aku lagi suka rendam !! hehee~



7. Pizza-Pizza !

Yihaaa, Ni baru betul-betul enakk...Enaknya Pizza pelbagai rasa ! Ada yang pedas, ada rasa maggi..haha~ Yang penting, sedap!!!!!! Sebab mandi manda penyebab perut lapar..kan. Jadi, pekena pizza...memang ngam ! Pizza Time awak !






8. Adult leisure pool.

Ini kolam kosong, takde apa, cuma luas untuk rendamkan kepala..Rileks habis... Ianya berdekatan dengan cabana yang kami letak barang dan hampir dengan kedai Pizza ...

  


Kemudahan yang disukai ..............

1. Cabana
Oh, cabana rupanya pondok camni..hehe...ada banyak jenis...ushar semula jadual tuh :)



2. Direction yang jelas

Tengok, signboard tu bawak ke arah yang betul..mudah nak faham..Takdelah sesat, ehehee


3. Surau

Yes, mungkin ada yang nak datang pagi, sampai zuhur tak siap lagi...bolehla solat dulu..

4. Kiosk.

Ada banyak kisosk lain jugak.





5. Washroom dan Toilet Yang Bersih.
To me, aku selesa... maybe time pergi tu tak berapa ramai orang..kan... Fuhh, syiokk !

 

So, Overall To Me ??

Smile ~

Yassss, satisfied !! Enak Sungguh lah bercuti macam nii..mandi manda dengan sakannya!
Main air, kalau reramai, lagi bertambah kemeriahannyaaa............

Ok, Nak Harga Tiket??

Adult: RM 33.00
13 years and above
Child / Senior Citizen / OKU: RM 23.00
Child above 90cm until 12 years old / Sr. Citizen 60 years above
Child below 90cm entrance is FREE.
Combo Tickets ( Safari Park + Water Park )
Adult: RM 88.00
Child / Senior Citizen / OKU: RM 58.00
* Prices are of 0% GST.
* Terms & conditions apply.
* Prices above are with effect 1st of June.

Sebelum tuh, Jom Grab Promotions Niy ! Untunglahh



Berminat nak tahu lebih lanjut mengenai waterpark di Bukit Gambang Resort City ini, silakan rujuk segala info di bawah :-

Alamat
Bukit Gambang Resort City,
26300 Gambang, 
Kuantan Pahang Darul Makmur,
Malaysia

No. Telefon
+09-548 8000 ext. 8400 
Fax : +609-548 6288

Facebook

Instagram

Email
bg_waterpark@bgcr.com.my

Hotline
016-9884768

Bukit Gambang Resort City - Water Park
Operation Hours: Monday, Wednesday & Thursday 11.00 am - 6.00 pm
Friday, Saturday, Sunday, Malaysia Public & School Holidays 9.30 am - 6.30 pm
Close on Tuesday except Malaysia Public & School Holidays


--------------------------------------------------------------

Kat mana Nona tidur lepas dah letih mandi manda???
Baca SINI 

---------------------------------------------------------------------------------------------------
  
Kredit picture : Mr Google, Sis Lin, Mar Mansor, Kak Dilah.



7 comments:

  1. aaaa bestnyaaa main2 kat waterpark. x ingatla bila last time pi waterpark =D

    ReplyDelete
  2. Jommm Non pergi lagi..
    Masih terbayang muka kawan Non tu bila hp nya masuk air huhuhu siann dia..

    ReplyDelete
  3. LZ tak pernah sampai lagi ke Bukit Gambang Water Park.. Bila baca review rasa menarik pula.. Kawasan ni besar juga kannn Nona.. Best!

    ReplyDelete
  4. best la g bgwp semua permainan nye menarik sgt..1 hari main pun xcukup masa..🤣🤣

    ReplyDelete
  5. glass pool fences Perth It is very perceived that the region around the pool is normally soggy and wet particularly if the pool is routinely utilized for swimming.

    ReplyDelete
  6. Many are slim and adaptable to stay away from inconvenience, while some are incorporated with fishing vests. Others are far reaching and inflatable so it tops off naturally with air once it contacts water. Life Jacket for Kids and Dogs

    ReplyDelete

Thanks For Coming !
Please Leave Your Comment and Support Me Yeah!
Take Care Everyone ⭐