Da 4 Hari On Sihat, Mampu ke Tak Makan Nasi?

Assalamualaikum , hello !
Alhamdulillah for semuanyaaaa 



Jumaat sudah, bermaksud, dah 4 hari aku On Sihat aka  berdiet, since 4 Ogos 2015 !  Tak sabar nak cukupkan seminggu and go to dua minggu. Dalam berdiet, aku ade banyak pantang larang tapi ini bukan diet gila-gila punyaaaa okeh.

Diet yang aku amalkan ialah satu diet yang sihat , inshaALLAH. Sebab ape? Sebab ianya mempunyai empat fasa , dan just untuk permulaan je...aku WAJIB Low Carbohydate !  Ini namanya proses induction, iaitu proses latihan dan penyesuaian badan untuk menerima seterusnya memahami tuan badan sedang ingin berdiet.  

Sebelum berdiet , aku ada survey, dan check menu diet yang sesuai. So paling popular post tentang Diet Atkins & Kevin Zahari.. Wah, selalu dengar tapi malas nak amek tahu lebih-lebih . Nawaitu tak sampai lagi masa tu~


Okay, dalam konsep Mr kevin, we need segenggam nasi only per day and lain-lain must low, begitu jugak dengan senaman . But dalam atkins, we need to rendahkan pengambilan karbohidrat and it is okay to have protein also fat. 

Lepastu aku tengok menu orang lain yang mengamalkan diet ni. Wow, super wow !  Tengok kisah kisah kejayaan yang memberi aku semangat sampai tengok nugget pun aku sangguppp bertahan! Ohmai!


Meh aku tolong google menu diet atkins untuk fasa induction ni :-


Actually, aku takde lah ikut sangat tapi tengok pada total carbs jeeee~ Sebab tak sempat nak masak lunch dan dinner tuh~   Sooo, beli luarrr je. Nasib-nasiblah kalau ade menu tu sebijik time lunchh sebab selalunya banyak habiss dahhhh~ Phew~ And then........ WAJIB below 20 g je pengambilan carbohydate per day. From that baru aku study balik ilmu food yang duluu aku amek kt U kan... 



Ini antara Jadual untuk Menu seharianku:-



Breakfast - Telur Rebus Dua biji, and air kosong dalam  tiga atau empat gelas.

Lunch - Ikan goreng dua ketul  dan air suam 

Dinner - Telur rebus sebiji 

Menu di atas nii, hari pertamaaa..... kesannya sangat BAD ! sebabbb, sikit sangat..  Memang lah time ni malas nak beli menu-menu lainn, telan je ni duluuu... Err, Tahan memang tahan, tapi pening kepalaaaa den !


So, dah beberapa hari ni, aku tukaq menu sikit :-

Breakfast  - Telur rebus campor Cheese sekeping rendah carbo (0.7g)

Lunch       -  Ayam goreng dada seketul , ikan goreng seketul dan sayuran hijau.

Dinner      -  Telur rebus dua biji + cheese sekeping 


Untuk dinner, sifu cakap tetap kena makan walaupun sikit, sebab.aku sendiri dapat rasakan, selepas 4 jam, perut memang lapaq bak hanggg.... lagi-lagi  time tu sibuk layan customer kann, Lapar betul.
Aku study gak, sekiranya Protein, or Fat berlebihan atau berkurangan.... jika kandungan air berlebihan pun something will be happen ~

Buat masa ni, aku jarang benarkan perut aku berlapar terramat sebab itu akan melambatkan proses pecah lemak dan once langgar pantang, ketosis akan terganggu, bak kata sifu saya ~ 



Displaying C360_2015-08-07-07-54-27-014.jpg
Yuhuuuuuu , 'NASI' goreng sayaaaaa ~ PAGI hari ni  07/08/2015


Ewah!!! Should be aku OFF NASI, sebab nasi banyak kandungan carbo kan.

Heehee, ituuuu telur hancuq lahhhh! Plus salad and cheese , cheese belah dua, actually, telur pun dah campur dengan cheese, separuh masak, separuh letak luarr... Wow sangat rasanya! Aku jatuhh cintaaa, dan aku memang pencinta telurrrrrr ! As long as aku selesa, dan tak mudarat, i will continue this menu and diet ~

So menu pagi tadi cuma :-

Telur goreng dua biji, bawang potong sikit je, no cili,  cheese , salad, 1 ketul jer, dann air kosong tiga  cawan sebelum makan



DONE :)


Boleh gi kerjaaaa...

ZERO OBESITI ! SIHAT SOKMO INSHA ALLAH !






Post a Comment

0 Comments