TIPS DAN IDEA BIJAKkk BELI KERETA

Assalamualaikum ! hello !

Nona blogwalkingg kan then nampak entri ni, dapat dri kwn blogger, kak aisya  namanya ,, yg  berada di German okehhh :)

Skrg beliau sedang adakan GA taw.. terjah ler blog diaa hehe~ 

Ok, berbalik smula...., aku seronok membacanya , Memang tiptop panduan nih :-  Moh hayati bersama sebab aku memang suke entri pasal rumah n harta2 ni, since GST sedang berlangsung, hahaha~ sebab aq ade impian nk beli rumahh AND keretaaa =.=" tapi dgn gaji cmnih, hmmmmmmmmmmmm~ ok, dah.layan tips2 di bawahhhhhh , :-





IDEA 1 : Alang-alang beli kereta, beli 2biji terus

Rasional:
1. Mesti beli dengan pembiayaan, bukan tunai.
2. Satu dipakai, satu disewa.
3. Pendapatan daripada sewa kereta bayar untuk dua-dua kereta.
4. Anda tidak langsung bayar kereta anda, malahan pendapatan sewa kereta itu yang membayar komitmen bulanan anda.
5. Selain menyewakan sendiri, boleh jugak dipajak kepada peniaga kereta sewa.

Kelemahan:
1. Rekord loan anda banyak.
2. Perlukan kreativiti untuk beli aset lain dengan loan.




IDEA 2 : Beli kereta tunai

Rasional:
1. Tak perlu pening-pening berhutang. Beli aje cash.
2. Boleh buat loan untuk aset macam rumah.
3. Sebolehnya beli tunai jika kereta dibawah RM 20k.
4. Jika kereta lebih 20k, mungkin agak membazir beli liabiliti, baik dilaburkan.

Kelemahan:
1. Perlukan tunai yang banyak.
2. Kereta terpakai yang bagus sukar dicari dan ada pelbagai masalah. Jadi kena pandai cari, dan kena pandai jugak bab maintainance kereta.




IDEA 3 : Bayar ansuran kereta tidak lebih 15% daripada gaji bersih dengan pinjaman kurang 7 tahun.

Rasional:
1. Supaya tidak terover beli kereta diluar kemampuan.
2. Kekang nafsu kereta.
3. Lebih murah kereta, lebih murah maintainance.
Tinggalkan gaji untuk beli aset. Minimumkan liabiliti, lebihkan aset.

Kelemahan:
1.Tak boleh menunjuk dengan kawan-kawan. :p Kekeke.





IDEA 4 : Harga kereta tidak melebihi gaji tahunan

Rasional:
1. Cuba bayangkan harga kereta tu kita kerja setahun penat lelah baru dapat bayar semua. Berbaloikan? Beli kereta nak pergi kerja, pergi kerja nak bayar kereta?
2. Kekang nafsu bermewah kereta.
3. Kereta asalkan boleh bawak dah ok.

Kelemahan:
1. Tak boleh menunjuk dengan sedara-mara. Kekekek :D






IDEA 5 : Gunakan rules 20/5/10

Rasional:
1. 20% bayar downpayment, loan 5 tahun, bayar dengan 10% gaji.
2. Biar banyak sikit downpayment, biar rasa bayar liabiliti tu. Kurang loan dan interest yang dibayar.
3. Loan 5 tahun. Kereta ni tak sampai setahun dah boring sebenarnya. So buat apa loan sampai 9 tahun. 5 tahun da cukup. Kalau pakai 3 tahun, nak jual, InsyaAllah ada untung atau tak perlu topup kalau buat loan 5 tahun.

Kelemahan:
1. Kumpul duit downpayment tinggi.
2. Bayar ansuran mungkin tinggi sedikit.
3. Kalau gaji tahunan bulanan RM 4k, harga kereta tidak boleh lebih dari RM 30k.





IDEA 6 : Fikir biar orang lain bayar ansuran kereta anda

Rasional:

1. Buat apa susah-susah bayar, suruhlah orang lain bayar.
2. Beli rumah untuk disewakan. Lebihan cash flow, gunakan untuk bayar kereta.
3. Jadi beli rumah dahulu, baru beli kereta.
4. JIka ansuran rumah RM500 sebulan, disewakan RM800, lebihan RM300 sebulan adalah untuk bayar kereta.
5. Kena buat loan kereta dengan ansuran RM300 sebulan.
6. Terimalah apa sahaja kereta yang dapat dengan RM300 tu.
7. Kalau nak kereta up lagi, saving downpayment lebih sikit.

Kelemahan:
1. Kena cari rumah yang boleh disewa. Jadi kena usaha banyak sikit.
2. Anda jadi cool dengan segera.


Kredit: EZAZ WEALTH Link



3 comments:

  1. cik en buat pinjaman tuk membeli keta

    ReplyDelete
    Replies
    1. OPPORTUNITY TO MAKE QUICK MONEY FOR KIDNEY DONORS;

      WE ARE URGENTLY IN NEED OF KIDNEY

      DONORS WITH THE SUM OF

      $290,000.00 USD, CONTACT US NOW ON

      VIA EMAIL FOR MORE

      DETAILS. +905488241881

      blessedkidneycare@gmail.com

      Dr.LUKE PHILIPS OF APPOLO HOSPITAL IN SPECIALIST IN
      ORGAN SURGERY FROM UNITED STATE OF AMERICA, BASE IN
      INDIA.  blessedkidneycare@gmail.com

      Delete
  2. Salam kepada semua orang Indonesia dan semua ASIA, nama saya Pak Yohanes Hendra, tolong, saya ingin membagikan kesaksian hidup saya di sini di platform ini agar semua orang Indonesia sangat berhati-hati dengan pemberi pinjaman di internet, Allah telah benar-benar mendukung saya melalui ibu yang baik, Ny. Helen Wilson

     Setelah beberapa periode mencoba mendapatkan pinjaman dari lembaga keuangan, dan ditolak, jadi saya memutuskan untuk mendaftar melalui pinjaman online tetapi saya ditipu dan saya kehilangan lebih dari 7,5 juta Rupiah dengan pemberi pinjaman yang berbeda setelah membayar beberapa biaya dan tidak mendapatkan pinjaman.

    Saya menjadi sangat putus asa dalam mendapatkan pinjaman, jadi saya berdiskusi dengan seorang teman saya yang kemudian memperkenalkan saya kepada Ny. Helen Wilson, pemberi pinjaman di perusahaan, jadi teman saya meminta saya untuk melamar dari ibu Helen, jadi saya mengumpulkan keberanian dan hubungi Ibu Helen.

    Saya mengajukan pinjaman 650 juta Rupiah dengan tingkat bunga 2%, sehingga pinjaman disetujui tanpa tekanan dan semua pengaturan dilakukan dengan transfer kredit, karena itu tidak memerlukan jaminan dan jaminan untuk pinjaman transfer saya adalah hanya diberitahu untuk mendapatkan sertifikat perjanjian lisensi aplikasi mereka untuk mentransfer kredit saya dan dalam waktu kurang dari dua jam uang pinjaman telah disetorkan ke rekening bank saya.

    Saya pikir itu lelucon sampai saya menerima telepon dari bank saya bahwa akun saya dikreditkan dengan jumlah 650 juta. Saya sangat senang bahwa Allah akhirnya menjawab doa saya dengan memesan pinjaman saya dengan pinjaman asli saya, yang memberi saya keinginan hati saya.

    Mereka juga memiliki tim ahli yang akan memberi tahu Anda tentang jenis bisnis yang ingin Anda investasikan dan cara menginvestasikan uang Anda, sehingga Anda tidak akan pernah bangkrut lagi dalam hidup Anda.

    Semoga ALLAH memberkati Ny. Helen Wilson untuk membuat hidup saya mudah, jadi saya menyarankan siapa pun yang tertarik mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Ny. Helen melalui email: (helenwilson719@gmail.com) untuk pinjaman Anda

    Ada perusahaan palsu lain yang menggunakan kesaksian saya secara online untuk mencapai hasrat egois mereka, saya satu-satunya dengan kesaksian yang benar ini, mohon berhati-hati terhadap orang-orang ini.

    Akhirnya saya ingin berterima kasih kepada Anda semua karena telah meluangkan waktu untuk membaca kesaksian sejati hidup saya tentang kesuksesan saya dan saya berdoa Allah akan melakukan kehendak-Nya dalam hidup Anda.
    Sekali lagi nama saya Yohanes, Anda dapat menghubungi saya untuk informasi lebih lanjut melalui email saya: (hendrayohanes577@gmail.com)

    ReplyDelete

Thanks For Coming !
Please Leave Your Comment and Support Me Yeah!
Take Care Everyone ⭐