Jom Solat Hajat Selalu dan Berterusan untuk Kebaikan Berpanjangan

Jom Solat Hajat Selalu ||  Dah diseru! Jom buat selalu.. Rugi duduk rumah tapi tak sempat jugak buat solat hajat... Aku leka. Ye.. solat sunat banyak tinggal selama ni... Walhal dua rakaat paling simple. Bagai diketuk kepala bila tiba musim Covid-19 nih.. 

Alhakim berkata;

“Sesiapa yang melaksanakan solat sunat hajat, hendaklah ia mandi pada malam Jumaat dan memakai pakaian yang bersih dan solatlah di waktu sahur dengan niat mohon dipenuhi hajatnya.”

Namun, lebih baik lagi jika didirikan solat sunat Wuduk dan Tahajjud terlebih dahulu sebelum melakukan solat sunat Hajat.

INFO SOLAT HAJAT : SINI 


Kalau nak lagi senang, buat ler sebelum subuh,  atau lepas maghrib.. atau before tidur.. Hihi.
 Dua rakaat paling simple. Mudah, tapi buat pun jarang...kan! Ops. Terasa diri sendiri.

Teringat zaman sekolah rendah cikgu paksa buat solat hajat hari hari.. Disebabkan cikgu buat slot solat hajat bersama semua setiap hari, kitaorang kena join ler..Bukan apa, kalau kat rumah, takut terleka aje..

Jadi, apa tunggu lagi? Nak kesembuhan cepat, nak Allah pulihkan keadaan, start solat sunat hajat sekarang dan selalu!  Bukan sehari dua, tapi hari hari..even dah settle bencana nih punn... Cuba istiqamah... Cuba dan always mencuba.

Moga wabak virus COVID-19 hapus dari bumi Allah dengan segera, 
harini, harini...and..before Ramadan...

AMIN


8 ulasan:

  1. Semoga dipermudahkan segala urusan kita sepanjang tempoh PKP ni. Aamiin

    BalasPadam
  2. semoga setiap ikhtiar kita dimakhbulkan Allah swt, aamiin

    BalasPadam
  3. yang penting kita jangan berhenti berdoa dan jangan putus asa, insha Allah

    https://ailya-saffaa.blogspot.com/2020/03/thoughts-on-covid-19-and-restriction.html

    BalasPadam
  4. insha allah, mohon usaha, doa dan bertawakal. semoga Allah sentiasa lindungi kita, doakan all the frontline sentiasa diberikan kekuatan dan kesabaran yang tinggi

    BalasPadam
  5. may Allah ease everything for all of us. اَمِين يَا رَبَّ الْعَالَمِيْن

    BalasPadam
  6. semoga dipermudahkan semuanya!

    BalasPadam
  7. betul tu non...sebenarnya lecturer aku suruh buat hari2 tapi aku pun liat gak...huhu

    BalasPadam
  8. Semoga Allah hilangkan Covid19 ini dan kita kembali melakukan urusan seperti biasa.. Aamiin..

    BalasPadam

Thanks For Coming !
Please Left a Comment and Support.
Be careful and Pray the Best.