Tips Mudah Mengingati Rakaat Jika Solat Taraweh Bersendirian

Tips Mudah Mengingat Rakaat Jika Solat Taraweh Bersendirian ||  Arahan 'Stay Home' membuatkan semua umat Islam kena bertaraweh di rumah sahaja. Jadi inilah masanya untuk para lelaki menjadik imam buat keluarganya atau berjemaah sesama sendiri dalam kalangan wanita. Untuk yang bersendirian pun, perlu semangat untuk bertaraweh setiap Hari selagi mampu.

Ok, this is the way aku guna bila start terlupa. Kadang kadang tu, perut kenyang sangat masa berbuka tu, Rakaat Solat pun terlupa semasa melaksanakannya... Huishh.

Kalau ikut imam, aku lebih fokus pada bacaan je..bergantung sepenuhnya pada imam Dan jemaah lain.. tapi kalau sendirian?? Yeah, mudah lari lari otaknya... Hahaa..

Tips Pertama :

Baca surah yang sama untuk satu set Rakaat.

Apa maksud satu set Rakaat?
Okay. Dalam taraweh, untuk satu set tu Ada 4 Rakaat yang selepas dibuat baru Kita baca doa. ( Setiap Dua Rakaat, satu Salam)

Tak faham?
Okay macamni...selepas Dua Rakaat Pertama, terus bangun untuk Dua Rakaat yang kedua. Kemudian habis keempat empat Rakaat, barulah baca doa.. Inilah yang  kupanggil satu set dalam taraweh...Ada 4 Rakaat tapi setiap Dua Rakaat, Satu Salam.. Bukan sekaligus 4 Rakaat .

Next, pilih surah simple simple je... Set taraweh Pertama, sepanjang 4 Rakaat tu, baca je surah yang sama...contoh: surah Al Ikhlas, so untuk keempat empat Rakaat untuk set Pertama, baca je satu surah.. Bagi mengelak kekeliruan... Kemudian selepas doa, sambung set taraweh kedua, baca surah an Nas pulak... Ingat sendiri dalam minda dan hati betul betul..tadi dah baca surah yang sama untuk set Pertama, berapa Kali dah baca surah tu....  Setiap set Rakaat perlu tukar pulak surah lain..

Tips Kedua :

Catit Rakaat Guna Simbol


Ye, buat camni. Contoh dah habis dua Rakaat, buat Tanda ( | ) atau (/). Jauhkan setiap set.. jelas la kononnya . Takde masalah pun nak guna Simbol apa, jarak camna..asalkan Tak confuse dah berapa Rakaat ek Solat.... Kalau buat 20 Rakaat, terlalai sikit..itu problem gak kan.... Haha..So..boleh guna Cara ni..takde orang lain nampak, jangan malu! Heheee

Ini tips aku bila solat taraweh Bersendirian. Kadang dah penat kerja, malam taraweh, terlalai mengira Rakaat Solat. Seeloknya Cuba elakkan Dan fokus sehabis baik kan... Tapi terrrrrjadi jugak. Hm...

Kalau yang baru berjinak jadi imam untuk family pun boleh try this.. But..Semangat Solat berjemaah dengan sendirian berhad of course lain!! Kan! Aku terasa benda tuh!

Apa yang penting, rebut terus pahala Ramadan. Rugi tinggal sebab bulan Ramadan je yang ada taraweh ni.. walaupun hanya buat Dua Rakaat ...


Tips korang macamana? Kadang kadang mengantuk time solat tu..kan..atau teringat ingat kesedapan makanan Masa berbuka..

Share sikit tips..bagi yang hadapi masalah seperti kes ini .....or tak kisah pun, janji dah Ada Rakaat Solat pun dah cukupp.. Huhu







9 comments:

  1. Tahun ni solat tarawih kat rumah aje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu..lagi cepat mengantuk...kalau saya la..hahhaa.. boleh guna tips ni...janji taraweh..ye dakk

      Delete
  2. Good tips. Kalau ejulz siap print surah pilihan. Kalau terawih 8 rakaat pilih 4 surah pilihan. Kat tepi surat tulis nombor. 😂 setiap rakaat yg kedua baca surah alikhlas je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow..print surah tuu...lagi rajinnn.nice gak tips

      Delete
  3. Sis tanda kat handphone Non, hbs je 2 rakaat, tck kejap, kemudian buat lagi, sampai habis, siap benti minum air jap hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah ea..lagi moden.... Guna up... Hahaa.saya buat guna buku..nanti at the end dpt tengok berapa Hari dah buat taraweh.kih3..ye..minum air bagi fresh duluu

      Delete
  4. Memang betul lost trck bila solat sesorang ini. InsyaAllah boleh appy tips Non

    ReplyDelete
  5. bagus tips ko ni non lagi2 part tulis tu, letak sebelah..

    kalau da biasa solat terawih sendirian, lama2 nanti insya'Allah akan ingat bilangan rakaat..

    ReplyDelete

Thanks For Coming !
Please Leave Your Comment and Support Me Yeah!
Take Care Everyone ⭐