Hukum Berkaitan Pekerjaan Servis Menghantar Makanan

 Hukum Berkaitan Pekerjaan Servis Menghantar Makanan|| Tak pernah kufikir...Ya, kita sekarang dah ada Food Panda, Grab Food dan macam macam lagi... Aku tak pernah pulak fikir kalau bercampur makanan halal dan haram dalam satu bag dorang tu..Gulp.. 

Tapi untuk kita ni memang dalam kategori tak tahu jela...Kan...Huhu...Cuma untuk yang memang bawak makanan tersebut, walaupun bekas je..Awak sendiri la kena faham tentang ini..Macam jugak botol arak..

Kalau kita sebagai Islam, pegang botol pun dilarang, seeloknya kena jauhkan diri...Camtuhla dengan konsep kalini..Kan...Simple bunyiknya...


Just a reminder and info to us.. 

Post a Comment

16 Comments

  1. Lagi satu yang senang dapat haram time mereka hantar makan kepada kita.. tutuplah aurat dan sopan.. kalau tak, situ je dh dpt haramnya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah, betul jugak tu.. saya jarang order food panda.. setakat ni jumpa masih sopan sopan lagi... hehe..

      Delete
  2. Tak silap isu ni ada dibangkitkan sebelum ni dalam kalangan pekerja. Bagus penjelasan macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye.. pernah ada.. kawan saya dalam department halal kat tempat kerja ni yang bagitau..

      Delete
  3. frontliner diorang ni. semoga yg dihantar semuanya halal2

    ReplyDelete
  4. pernah terfikir bab ni...
    pada adik/abang rider yg alert bab ni oklah. mana yg masih belum terbuka "hidayah" tu mesti main sebat je apa job yg masuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah.. setuju ituuu.. Ada yg x kisah bab ni... anggap remeh aje

      Delete
  5. Betul juga kan, k3na ambil berat juga bab ni

    ReplyDelete
  6. Pernah viral sekejap pasal nih!
    Terima kasih atas pencerahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. Sebab tuhla keluar kenyataan ni pada 2020... Just nak reminder je.. in case ada sedara mara or family yang buat penghantaran seperti ini.. konsepnya.. hehe

      Delete
  7. Aha supaya penghantar berhati-hati pilih yang hal untuk dihantar.

    ReplyDelete
  8. Ouh baru terfikir tentang kalau ada org order makanan yang tidak halal

    ReplyDelete

Thanks For Coming !
Please Leave Your Comment and Support Me Yeah!
Take Care Everyone ⭐