Peringatan: Bahaya Garam

Peringatan: Bahaya Garam || Garam kan sedap! Makanan bergaram sekarang semakin bercambah kan!! Snek snek yang bersalted tu semakin banyak! Kentang, kerepek, dan menu menu yang bersalted tuu ada macam macam...Kek yang ditabur salted caramel..Perghhhh! 

Gambar  dari group sebelah..Huhu

Aku pun suka sangat benda yang bersalted weh! Actually tak salah makan, garam tak salah pun!! Tapi jangan berlebihan lahh..... Sesekali nak merasa..tak pa..Sebab lauk yang kita ambil tu pun dah bergaram .. (Kalau makan yang bergaram lah). Garam pun tersembunyi dalam sayur tau, haaaa... sayur jeruk tu!! Dan banyak lagi makanan..Boleh refer gambar di bawah.

Emm...cuma Nona ni, kalau dah start makan, susah nak stop! Mesti nak lebihhhhh! Adudu....Bahaya kan??!

So tadi tersedar semula bila nampak orang post kat group WhatsApp, just share sebagai peringatan.. Untuk diri sendiri jugak... Risiko garam terlebih dalam badan...


Target bulan Ramadan nanti tak nak makan berlebihan .. dan menu pun nak yang sihat sihat je.

Mari kita tengok!! Hihi...Kelaut kerr....kemana..


11 comments:

  1. saya terlebih garam dah ni tapi still je jogging dekat rumah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeahh.. sama... cuba tuk kawal balik.. hoho...

      Delete
  2. Hati-hati dalam memilih makanan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeszzaaa.. hati hati... cuma kadang tu nak terlajakkk aje.. Kan

      Delete
  3. Fuhhh telur masin tuuu favoriteeeee.

    ReplyDelete
  4. makanan dan minuman kita tak boleh elakkan garam dan gula

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yess... memang takleh elak ... cuma jgn berlebihan ajeee.. hehe

      Delete
  5. Memang bahaya garam tersembunyi ni. kalau makanan dah bergaram, tak perlu tambah garam lagi dalam masakan :)

    ReplyDelete
  6. aduuu itu lah..aku pun nak kurangkan ni non..tapi masa lapang kat opis, masa perut lapar, snek keropok jajan jugak aku carik..sebab semua ada dalam laci, so aku kena habiskan cepat2 semua ni supaya tak makan dah snek masin..erkk..hahahah

    ReplyDelete
  7. we can do this ! hehe selalunya klu ramadhan i akan lost 4kg hehe

    ReplyDelete

Thanks For Coming !
Please Leave Your Comment and Support Me Yeah!
Take Care Everyone ⭐