Kabinetku Diserang Anai-Anai

Kabinetku Diserang Anai-Anai || Ini kisah haritu, geram, seram, geli pun ada! Masatu dengar bunyi, tapi tak berapa pasti bunyi apa. Tup-tup rupa rupanya ialah anai-anai weh! Adoi... nak buat camana, memang kabinet kat dapur tu, materialnya kayu. So dah tentu boleh diserang anai-anai..Kan... 




Misi buang anai anai

Jom hapuskan!


Jadi apa yang kami buat?


1. Kikis sarang yang dibuat di sekitar kabinet.
2. Beli racun serangga.

Family aku terpaksa cabut kabinet kayu tu sebab dah penuh dengan sarang anai-anai  Fuhhhh, cobaan tau...Lepastu..buruk lah kejadiannya..Mujur kat dapur..tapi kira nampak dengan jelas..After cabut, cat kaler putih pulak.. Nak tahu apa racun serangga yang kami guna?

Kuat betul baunya..Letak satu penutup campur ke dalam air separuh botol besar atau sebotol kecil pun dah okay..Kemudian tuang dalam botol jenis spray tu.. Senang nak sembur sampai mati.. Huhu...

You guys can try it too..Cegah awal jika dapat kesan awal... Jika melarat lebih lagi, kenalah panggil pest control team jugak.. 

My dad beli at hardware berhadapan Mydin Taman Rinting Masai, deret sebaris dengan restoran makan kat situ.. 


Sedikit info tentang anai anai:

Anai-anai ialah serangga sosial yang termasuk dalam order Isoptera. Anai-anai biasanya membuat sarang dalam tanah atau kayu. Anai-anai selalunya merosakkan kayu yang merupakan makanan utamanya. Hm..


Ada sesapa selalu menghadap anai anai jugak?

10 comments:

  1. Senyap-senyap je dia buat kerja. Alih-alih runtuh almari itulah yang berlaku pada PC.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huish...dahsyat tu....saya punya.. x sampai runtuh lagi.. ada dengor bunyi.. pastu check2.. rupanya si dia.. geng anai anai.... so kami yang robohkan kabinet tu...

      Delete
  2. sedih juga kan kalau jadi macam ni...aduh semoga dipermudahkan urusan

    ReplyDelete
  3. Anai2 ni kalau berpindah ke rumah kita ada/nampak laluannya.
    kena cek selalu terutama di bahagian luar rumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. sebab dia mesti suka kawasan camtu...

      Delete
  4. untuk elakkan benda ni terjadi, rasa nak pilih perabot daripada besi pulak. jenuh pulak nak angkat bila pindah nanti. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..haha... ada jenis lain.. x semestinya besi jee.. tapi x ingt jenis apa.. polivynil something tu ha...

      Delete
  5. Mujur perasan. Kalau tak dah beristana dalam tu agaknya. Bagus ye berkesan racun tu.

    ReplyDelete
  6. Nonn, nak lebih kesan, kena sapu minyak hitam...dia kaan mampos 7 keturunan dalam tempoh agak lama, tapi ianya akan datang balik Nonnn huhuhu Sis dah kena masa rumah kat Bukit Indah dulu..

    ReplyDelete

Thanks For Coming !
Please Leave Your Comment and Support Me Yeah!
Take Care Everyone ⭐