Lakukan Ini Jika Error Code Muncul di Sistem Astro Anda

Lakukan Ini Jika Error Code Muncul di Sistem Astro || Pening! Pening bila TV sunyi kat rumah.. Hahaha.. Meskipun ada handphone, TV pun kena ada jugak... Macam tak puas semua benda tengok kat handphone aje.. Dua hari aku biarkan Astro kat rumah ni sepi tanpa bayang bayang dan bunyian. Ianya tiba tiba error tanpa ketahui sebab. Fuh! Malas nak layan, tapi lelama bior kang, buat rugi bayor bil. Kih kih!

Yes, keluar sebiji seperti ini..


Jomm aku cerita details..tentang apa perkara perlu dilakukan sebelum terus panggil Astro datang rumah. Ada benda lain yang kita boleh try sebelum call Pihak Astro. At first, aku memang call terus..tapi macam macam kalau call ni, kena tekan no 1, no berapa berapa untuk sampai ke sambungan..kadang kadang line is busy . Fed up behtul! Hahahaha..

So sekarang ni, kita dah boleh buat complain by whatsapp or website dorang. Tanpa berlengah, aku whatsap terus.. Ingatkan lama nau nak tunggu.. EH, Kejap jela... beberapa saat selepas menyapa Astro, tetiba akan keluar arahan seperti di bawah ni.. Dorang akan bagi gambar dalam PDF ye. To try to fix it tau..Ikut reply sama macam aku reply tu.. Nombor point type tu.. 

Terus Technical Help! No 4! Then 1 sebab nampak berkaitan Error tuh...

Next, pergi ke nombor 1 sebab memang screen aku blank dan keluar error code tu je..Astro akan pass PDF untuk kita try cara paling mudah...

Aku punya bab wire kena bukak cabut dan pasang semula..

Maka aku pun try cabut semua tu..dan pasang semula wire..Tunggu selepas 5 minit-6 minit....tapi kemudian...tak jadik gak..Maka bermulalah episod tukar tukar wire lain..Termasuk cable kat TV tu..Kah! Bagai tikus membaiki labu, tiba tiba ada bunyi yang bingit pulak keluar... Ahdoiiii!

Off dulu sejam..sebab takut lain jadiknya..Then cuba balik step pertama setelah pulih kembali mood.. Okay, ada keluar yang sepatutnya..
Ini pun aku whatsap balik Astro..nak tekan apa next tu..padahal bila google, keluar aje caranya..Kah!



TAPI, TIBA-TIBA!!!!

Stuck kat sini!!  Nampak tak simbol mangga tu? 
Sepatutnya simbol itu tertutup, kata Astro...Tapi berulang kali aku try, ianya tetap terbukak camtu...Haih!!!! Givap terus... Apa lagi, whatsap semula...

Hm..yang leceh bila dah terputus talian ngan Astro, kau kena start balik tekan macam step pertama tu..nombor nombor point tu...satu persatu..Adeh!

Astro bagi cadangan untuk technician dorang datang...
Ha, kan senang kalau dari awal..Kahkahh..Takdela peluh otak aku hadap benda alah tuuu! 

Memula dia cakap akan datang lagi dua hari, but at the end.. esoknya jugak dah datang...hehe..Petang tu Astro team datang, settle semuanya..FREE jer..Sebab dia cakap, piring Astro je yang terlari lari...bukan kena tukar ganti barang lain...Phew...Then happy la.. malam dapat tengok Muzik-Muzik....Tibber! 

Siapa yang usik piring Astro kami selain angin bertiup kencang?? 
JAWAPANNYA ialah Monyet or beruk haritu ada main atas bumbung rumah akuuu! LOL.. 
Tak memasal bapak aku suruh call Jabatan Perhilitan or perhutanan pulak dah..Tapi, tak try lagi..tengok camana..Jika berterusan, pasti aku bertindak! Hahaha..




Sekian kisah lucu yang stress dan pengalaman yang berguna.....




Post a Comment

8 Comments

  1. Serabut oii nengok code tu, dah macam coding blog hahahaha..
    lama tak pakai astro hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wowww.. lama x pakaiiii astrooo. hehehe... sejak ada nefilx ehhhhh

      Delete
  2. selalu memang cik abang je la yang uruskan..memang tak reti benda2 ni huwaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saja cuba.. nak dapatkan pengalaman.. hehehe

      Delete
  3. Tak ada astro, jadi kita perati dok tepi je lah ye :)

    ReplyDelete
  4. hahahhaha tergelak aku baca punca utama problem astro ko..adeiiii

    ReplyDelete

Thanks For Coming !
Please Leave Your Comment and Support Me Yeah!
Take Care Everyone ⭐