Salah Satu Cara Tambah Income Untuk Hidup

Salah Satu Cara Tambah Income Untuk Hidup || Musim pandemik Covid 19 ni sangat menjejaskan ekonomi. Ada yang dibuang kerja, ada yang dikurangkan gaji, ada yang tak dapat bonus tahunan (macam aku lah, tapi ada token penghargaan katanya) dan macam macam lagi yang membuat ramai hilang sumber pendapatan. 

Banyak dah keluhan hati rakyat tentang ini. Banyak perbalahan antara kita semua.. Nak cari rezeki, tapi segalanya kena tutup, kena cut...Hm...Hmm..

Ye, Rezeki memang Allah dah tentukan tapi usaha pun perlu.Walaubagaimanapun, jika dah berusaha, tapi masih lagi buntu..Mohonlah kepada Allah moga terus dipermudahkan..

Harini aku ternampak adik adik.. atau kata lainnya, anak anak kecil membawa bakul berisi kuih di kawasan tempat parking kereta demi mencari rezeki. Bukan tak pernah, tapi dah lama tak nampak budak budak menjual jual camni.

Zaman sekarang selalu nampak orang jual buah pelam kat tengah jalan tu jer.. Tapi ni kat kawasan parkir kereta. Dan selalunya, aku jumpa warga Bangla yang datang jual muqaddam atau sticker ayat Kursi tu kat parkir sini, tapi kali ni..bebudak bersama bakul kuihnya..

Moga dilimpahkan rezeki buat mereka yang gigih mencari rezeki

(Bagus, pakai mask! Safety!)

Maka disebabkan kecomelan mereka tegur aku kat kereta, aku pun terrrbeli dua jenis makanan ni weh! At first aku cuma beli kuih karipap je..sebab ianya karipap sardin (Favourite)

Tiba tiba lepas beli..datang pulak lagi sorang.. Lahh.. Tiga orang rupanya.. Ternampak pulak egg tart, teruss beli jugak!!! Laju aku tanya, adik beradik ker.. Tinggal mana semua tu.. 

Bagus anak anak ni, bantu ibu bapa..Tapi kena hati hati jugak..So kalau korang nak try cara ni, boleh jugak..cuma keselamatan anak anak je yang mungkin kita risau..

Kesimpulannya, aku cheat day bila dah petang tadi...Beria sarapan roti wholemeal konon diet! Kahh!

RM2

Isi penuh, puas ngap gini!!!
Kalau isi angin, aku tak cerita ah dalam blog..
Kihkih..

RM3

Semua ngam dengan tekak akuuu..cuma dah tak panas macam baru masak la...sebab maybe dah lama dorang sampai..aku je baru terserempak masa nak balik tu..

Gigih kan..Kalau ada 10 orang anak, syok jugak ni..tapi di kawasan yang selamat la...Jangan sorang sorang cover satu tempat..Seriau jugak..


Moga Covid 19 hancur segera...Nak harini jugak matilah virus Covid 19 ni... Aktiviti persekolahan pun banyak terganggu. Aku yang tengok ni pun stress walaupun belum ada anak..Sobbs..






Notahati: Pssttt, ada tak dalam kalangan reader blog ni, yang mencari rezeki seperti cara mereka? Anda memang terbaik! Saya doakan keselamatan anak anak korang dan moga sentiasa dilimpahkan rezeki buat seisi keluarga.





18 comments:

  1. Bagus membantu keluarga untuk tambah pendapatan. Tapi itulah kan, keselamatan dorang tu. Risau juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin ada yang jaga dorang, tengok dari jauh ke.. not sure.. hehe..

      Delete
  2. Semoga kita semua dimurahkan rezeki.

    ReplyDelete
  3. Semoga dipermudahkan mereka mencari rezeki di bumi Allah ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin Amin Ya Rabb... Rezeki Allah tetap luas... Walau apa pun berlaku.. Allah dah sediakan yang terbaik. Kan..

      Delete
  4. actually kesian klu budak2 buat mcm ni kan, but at least diorg tau ada cara utk cari rezeki and good in tlg ibuayah.. i suka juga beli klu yg jual mcm ni sbb confirm sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedapppp yang sy dapat.. walaupun rupa egg tart tu pelil siki.. tapi rasanya tu sedap behtul tauu

      Delete
  5. Kesian tgk org jaja tepi jalan. Biasa tlong je bg duit je taknak suh beli jugak. Bagus xnak org bg sedekah tp nak kite bntu beli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye.. mana tahu dgn makanan ni.. asbab kita kenyang.. dan kalau sedap.. boleh cari dorg lg... ahahaha.. kalau sy jmpe lg.. nk tnye ada kedai ke and kat mana kalau ada.. . ha gituuuu

      Delete
  6. Shida pun kalau ade..suka juga beli :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. sama kita.. tapi sy ikut jugak apa yang dijual... Kalau betul betul minat baru beli.. hehe

      Delete
  7. Dulu pernah juga jumpa budak-budak macam ni, jual kueh. Masa tu, tinggal di rumah flat. Bagus petang-petang, tak perlu turun bawah cari makan. Rindu pulak zaman tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Whoaaa.. kan.. behtul gak tu... senang gak untuk kitaaa. hehe

      Delete
  8. kesiannya mungkin desakan hidup kan. bagus diorg tolong keluarga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye... bagus dorang tolong family.. belajar erti susah senang.. bukan maksud parents x bertanggungjawab atau apa, tapi ni pun proses belajar.. susah senang bersama keluarga... gituh

      Delete

Thanks For Coming !
Please Leave Your Comment and Support Me Yeah!
Take Care Everyone ⭐