Sedapnya Makan Menu Camni Ketika Hujan!

Sedapnya Makan Menu Camni Ketika Hujan!|| Hujan berpanjangan turun ke bumi sejak hujung tahun lepas sampai harini.. Fuhhh..memang terasa sejuk dan lemao badan tau... Nak pergi kerja pagi tadi pun malasss aje...Terlambat dua tiga minit ui..Dahtu, bawak kereta pun takleh lelaju...Bila sampai tempat kerja, nak keluar kereta pun malass nau kaki nak melangkah keluar...Hahahahaa..

Pastu walaupun dah breakfast dulu, tiba tiba teringat menu sedap time hujan...Bestnya kalau dapat antara menu kat bawah ni, nampak pulak status orang makan menu menu di bawah...Lagi teringin jadiknyaa..Haha..

Makanan apa ek? Ce tengok, maybe taste kita sama??


#1 ODEN

Oden yang pedas dan masam..Dimakan panas panas time hujan, syoknyaaa...Lama behtul tak makan oden..Konon nanti nak buat sendiri je..tapi tak terbuat jugak...maka terus beli apabila dah mengidam..Haritu try oden kat Tesco Seri Alam punya..Sedap jugak! Rasa pedas yang cukup, takda lah melampau sangat kepedasannya.



#2. SUP DAGING

Ada orang suka sup ayam, sup telur atau jenis lain mengikut citarasa...Yang pasti, kalau makan time hujan turun ni, pergh...nikmat di tekak! I like it! Ada masa tambahkan sambal kicap atau sos bagi rasa pedas pedas...

Ini sup daging kat Tesco Seri Alam

#3 MAGGI

Maggi kari berapi bercampur telur mata, atau maggi berperencah seperti Samyang...Sedapnyaaaaa! Puas makan pepedas time cuaca sejuk..Hehe..

Tapi ada orang pula memang sejenis tak makan makanan seperti maggi ni ..Banyak ajinomoto..nanti pening...Haritu aku try Mi Ghost Pepper ni, gila pedas! Pedas luar biasheee!





Baca kegilaan aku makan maggi pedas gila nih kat SINI


#4 Set Ayam Mantul
Ini pun mantap! Pedas sehingga kekenyangan dan keluar hingus sekali bila ngapp. .Sambal yang sangat padu kaw kaw. Makan time badan terasa sejuk..boleh bertukar jadi panas suam suam gituh..

Pengalaman Makan Ayam Mantul kat SINI 



#5 Pisang Goreng

Aduh, pisang goreng..time hujan ke tak ke...sedap aje kalau kena dengan pisangnya...Tak pisang goreng, jemput jemput pisang pun lazat!!! Pagi tadi aku telan lempeng dengan sambal sardin...Aduhh, terliur bila diingat...Nak kena melempeng lah nii..Hehe..



#6 Biskut Kering dan Air Teh 'O'

Ni paling simple dan senang..Kan.... Tapi kalau air panas takda, tunggulah masak airnya...Kah!
Tak pernah kubosan makan hidangan cenggini...Maybe ada orang kurang gemar air teh, so tukar la apa apa pun, janji selera ado...

Nyummm! Tak teh lipton, teh hijau cicah biskut Marie pun ONZ! Ataupun cicah kopi...Alah, kena aje dengan tekak! Kasik ngap! Krup, krap!


Ok, itu je dulu buat masa ni....Hah, sama tak kita? Kekadang ada jenis orang teringin menu apa apa pun asalkan masakan panas bila hujan lebat tiba..tapi aku ada time time dan menu ikut time jugak datang keinginan tuh...Hahaha..So ini antara menu yang aku terbayang bila hujan berterusan sampai mood bertukar jadi malas...Nak nak bila hujan tu dari pagi sebelum bangun Subuh sampai Maghrib tak sudah..Nak mandi pun malas..Tapi kena gi kerja, harus mandi jugak lerr..

*Gila kau kalau tak mandiii..Tak selesa jugak nanti walaupun cuaca sejukk..













Notahati: Moga dipermudahkan urusan mereka yang dilanda banjir atau musibah dek kerana hujan terus menerus di kawasan memasing. AMIN








Post a Comment

14 Comments

  1. Sedap kn nona..memang menambh klo mkn mcm nie..sejuk² lapoooo..😊😋

    ReplyDelete
  2. Time ujan ni tak boleh duduk dapur.
    Asyik lapo aje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. jgn duk dapur.. duk ruang tamu order food panda pun boleh jeee.. Ngeheheee...

      Delete
  3. Memang layan Nona uii kalau dapat menu menu ni musim hujan. Hujan hujan ni lapo je

    ReplyDelete
  4. Time hujan memang lapar dan mengantok saje. Hehe.. Syok selubung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye kak.. behtul tuu... syokkk lagi selubungggg

      Delete
  5. maggie dah pisang goreng !! huaaaaa now rasa mcm nak cari and makan

    ReplyDelete
  6. hi, jemput singgah blog, especially kalau berminat nak tambah pendapatan dengan Jamu Tun Teja. Terima kasih =)

    https://241107hh.blogspot.com/2021/01/slip-gaji-yang-sah.html

    ReplyDelete
  7. non aku baru lepas makan nasi tau. nampak oden, tetiba rasa macam hurmmm sedapnyaaa kalau aku dapat ni non hahaha

    ReplyDelete
  8. Mengundang betul ko ekkkkk....

    ReplyDelete

Thanks For Coming !
Please Leave Your Comment and Support Me Yeah!
Take Care Everyone ⭐