Akhirnya Aku Kena Buat Swab Test

Akhirnya Aku Kena Buat Swab Test || Hai, Alhamdulillah masih bernyawa. Ya... akhirnya aku diswab! Lubang hidungku dijolok dengan peralatan untuk swab test. Bukan sebab aku ada simptom, tapi sebab aku kerja kilang. Kilang aku mengambil tindakan berjaga jaga so kena tahu kesihatan semua lah. 

Masa bos bagitahu suruh swab test, aku tetiba rasa sakit tekak, dan gelabah ye sebab selalu nampak video orang yang kena kena swab tu sakit yakmat, ada sampai terluka. Lebih takut kalau result swab tu yang tidak seperti diinginkan! Tak sanggup weh! Hm..

Aku sebolehnya cuba elak selaknya sampai mintak dengan bos nak buat guna Covid test kit je. Guna air liur kan sonang.. Tapi bos cakap tak boleh..Kena buat RTK Swab test jugak. Kalau tak buat, tak dibenarkan masuk kerja. Wahduh! Takkan nak berhenti kerja pulak semata mata tak nak buat swab test, kan? So redha jela i!

Setelah dipaksa, maka aku terpaksa! Harini kena jugak buat. And the result...... Aku sah, NEGATIVE COVID 19. Alhamdulillah! Ini cuma jolok kat hidung aje.. Pagi yang seram harini. Hahahaa.. 

Banyak kali cakap dengan member, 

'aku takutlah, aku taknak lah, aku tak bolehlah.. '

Bila dah settle swab, ehhh.. rasa okay je! Rasa macam boleh melaluinya lagi lah! Walaupun orang tu seluk dan gotang goyangkan alat tu dalam hidung. Kena tarik nafas dan tutup mata. Dalam otak cakap, kejap je ni, tak sakit macam sakit beranak, jangan selfish sangat, demi negara dan diri sendiri! Agituh....

Then tadi nampak ramai jugak keluar air mata lepas kena swab.. Aku standby tisu sesiap dah. Huhu.. 

Overall, okay dah. Rasa bersyukur sebab result negative. Aku tak tahu la camana nak terima kalau result sebaliknya tu..Mahu aku suruh doktor ulang balik kat situ... Ishh, moga dielakkan lah..Kita pun tak tahu masa akan datang camana pulak, kan.

Nah, ini gambar sarapan yang kawan aku bekalkan sebelum menunggu ketibaan doktor dan nurse.

Sedapnyaaa walaupun inti telur! 
Thank You Marlissa...Cute betul kau!


Pssst: Korang pernah kena swab covid 19 tak?
Tak sakit sangat, kan?!





















Notahati: Moga sihatlah kita semua, jauh dari Covid 19. Ready untuk cucuk vaksin pulak. Fuh!




Post a Comment

18 Comments

  1. Alhamdulillah, negatif.

    syu dah selalu kena, tak terkira dah skang. cuma stiap kali swab tu, mesti akan terasa jgk la xselesa dia tu. hidung akan berair dan sakit tekak, tp sekejap je la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fuhhh.. seram ek.. kat tekak sy x pernah lagi. harap takla... errr...

      Delete
  2. alhamdulilah result negative.... rasa nya rata2 semua opis dah kena swab b4 msk opis ..
    tempat k ret pun camtu... every week kena buat swab klu msk opis hari2.. mmg lunyai la idung n tekak ehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Fuh, macam seram je sampai lunyai.. Takut result tu ha.. hm.. Tapi nice la untuk diri sendiri

      Delete
  3. Belum pernah buat swab test.
    Bagus gitu tempat kerja wajibkan buat test, berjaga-jaga.

    ReplyDelete
  4. Ok, boleh try ler.. hehe.. Ya... bagus gitu tmpt kerja saya..

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah negatif. jaga diri nona.
    haah kilang yang bertanggungjawab dorang akan buat untuk pekerja. bagus lah kan.

    Saya belum pernah. Minta dijauhkan Nauzubillah. Tapi since Nona kaa okay saja jadi rasanya okay kot kalau kena nanti ( Tapi kalau boleh taknak la...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... takut sangat, tapi semangat tu datang bila reramai kena jugak swab sekali.. Its ok, demi negaraku katanya .. Kena detect awal dan buat pencegahan more..

      Delete
  6. Replies
    1. Alhamdulillah, takuddd sangatttt.. sangattt.. yakmat... fuh

      Delete
  7. Replies
    1. Ye.. serammm.. serammmmm... inshaAllah . terus menjaga.. sebab kalau boleh, taknak la kena swab swab ni... takut result yang keluar tuu. hmm. hmmmm

      Delete
  8. Laki aku Non macam nak kembang dah lobang dung keje swab je oii hahahaa
    Sis dah dua kali dah.. sekali nak operate, sekali pi saje buat RTK hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya hampunnn.. kembang ekkk.. Boleh makin kembang ropanyaaa.. Hahhaa.. Sabarrr jela ekk..

      Delete
  9. Takpelah ini sudah jadi prosedur. Kenalah ikut.
    Jadi Nona maksudnya tidak sakitlah kan Nona hadapi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah.. behtul.. tak sakit.. hehe.. Kalau kena test lagi, tak la takut sangat... Cuma dari mulut tu x pasti

      Delete
  10. Alhamdulillah negative.
    Take care non <3

    ReplyDelete
  11. Berdebar betul kalau kena swab test ni. Alhamdulillah result negative. Mujurlah tak sakit. Stay safe Nona.

    ReplyDelete

Thanks For Coming !
Please Leave Your Comment and Support Me Yeah!
Take Care Everyone ⭐