Tiga Cara Mengelak daripada Perasaan Berbangga Diri Yang Keterlaluan

Tiga Cara Mengelak daripada Perasaan Bangga Diri Yang Keterlaluan || Assalamualaikum! Sihat ke tu?? Pernah tak korang rasa berbangga dengan diri sendiri? Berbangga dengan pencapaian diri? Ehhh.. tak salah nak berbangga diri, tapi jangan pula sampai ke tahap keterlaluan dan melampau.

Ini aku dengar dalam radio IKIM haritu, so nak share jela tiga cara mengelak daripada perasaan bangga diri yang keterlaluan.

1. Jangan Sering Bandingkan Kelebihan Orang Lain dengan Diri Kita Sendiri.

Bila kita buat perbandingan dan menampakkan diri sendiri tu lebih lebih baik, sampaikan mengutuk dan memalukan orang lain, of course rasa bangga tu terlalu meninggi kan. 

Sila kawal dalam membuat perbandingan diri! 

2. Ingat Mati.

Ya, ini buat apa apa pun kena selalu beringat. Mati itu dekat.

3. Catat Kekurangan Diri Sendiri.

Kenapa kena catat? Supaya sedar kekurangan diri kat bahagian mana. Bukan untuk mendownkan semangat diri, tapi agar sentiasa beringat, diri sendiri pun bukanlah terlalu bagusss..Ada kelemahan tersendiri. Kan.


Sekian, itu je antara tiga cara mengelak daripada perasaan bangga diri yang keterlaluan. 


Nature

Moga kita dihindar daripada perasaan perasaan negatif seperti bangga diri yang keterlaluan. 


Post a Comment

3 Comments

  1. Mintak dijauhkan laa perangai negatif macam ni. Tq share nona :)

    ReplyDelete
  2. Semoga kita dijauhkan dari sifat membangga diri yang keterlaluan ni. Aaaminnn...

    ReplyDelete

Thanks For Coming !
Please Leave Your Comment and Support Me Yeah!
Take Care Everyone ⭐